De voetbalvereniging RKSV Nuenen bestaat sinds 1922.

Historie RKSV Nuenen
Als in 1863 de net opgerichte ‘ ootball Association’ in Cambridge, Engeland, de regels van het voetbalspel openbaar maakt, kan men amper vermoeden hoeveel generaties aan dit nieuwe spel verknocht zullen raken. In 1880 wordt het spel geïntroduceerd in Nederland (HFC Haarlem), maar het zal nog tot ruim na de Eerste Wereldoorlog duren voor ook in  Nuenen tegen een leren bal wordt getrapt. Dat moet zo rond 1921 zijn geweest.

Cor Pijs en de bal
Op een goede dag rijdt een verhuiswagen het dorp binnen met daarin de complete inventaris van de heer Van der Heijden, die zich in Nuenen wil vestigen. Bekijks alom en natuurlijk veel interesse van de jeugd. Slechts één van hen wordt uitverkoren bij het lossen te mogen helpen. Dat is Cor Pijs, het zoontje van veldwachter Pijs. Met jeugdige overmoed sjouwt Cor kisten, kratten en koffers tot… hij een echte grote leren bal ziet liggen op de bodem van de wagen! Weg is zijn aandacht voor het werk; hij heeft slechts één verlangen: die schat aanraken en er tegenaan trappen. Hij ziet zichzelf al scoren en hij hoort de toejuichingen al klinken.
Al snel wordt hij door de heer Van der Heijden uit zijn droom gehaald. “Die bal is straks voor jou vent, maar pas nadat het werk gedaan is”, zegt hij. Van der Heijden zal in zijn lange loopbaan niet meer dankbaarheid gezien hebben dan op dat moment uit de glanzende ogen van Cor straalt. Zo komt de eerste leren bal in Nuenen.

Eerste wedstrijd
Op een veld aan de Boterstraat (de huidige Lindenlaan) speelt de Nuenense jeugd voor 3 cent per week met dit kleinood en de contributie wordt opgepot. Zondag na zondag. Totdat er genoeg geld is voor een spiksplinternieuwe bal, eigendom van allen. De kiem voor een vereniging is gelegd. Inmiddels heeft ook Gerwen zijn jongensvoetbalclubje en op een zondag trekt men vol goede moed naar ‘De Huikert’ voor een sportieve plaatselijke confrontatie. Maar o wee…, een van de Nuenense spelers draagt echte voetbalschoenen, tweedehands gekocht voor een kwartje. Hij mag niet meedoen, omdat hij daarmee te hard kan schieten! Onderhandelingen volgen en op voorwaarde dat hij niet té hard zal schieten wil Gerwen het er wel op wagen. De strijd heeft als inzet: een rijksdaalder!! De ‘derby’ eindigt onbeslist: 2-2, maar de belangstelling voor jongensvoetbal is enorm gestegen.

Oprichting
Op initiatief van Cor Pijs, Jan van den Oever en Johan van Maasakkers wordt een voetbalvereniging opgericht met de welluidende naam ‘Wilhelmina’. Het eerste bestuur wordt gevormd door voorzitter Cor Pijs, secretaris Jan van den Oever, penningmeester Johan Beks, en de leden Johan van Maasakkers en Jan Damen.

Het eerste elftal van de vereniging speelt voorts met Dorus van de Maat, Thieu Verheggen, Cor Pijs, Bert Bakermans, Jan Damen, Karel van Maasakkers, Johan Beks, Frans Bakermans, Johan van Maasakkers, Piet van Deurzen en Driek van Gerwen. Later voegen zich Toon Pijs en Robert Hoffmann hierbij. Men gaat in competitieverband spelen in de kleuren rood-wit. De vereniging is geboren en zal een belangrijk stempel gaan drukken op het plaatselijke verenigingsleven. Nuenen heeft dan ca. 2900 inwoners.