Valesca Waleson

Valesca Waleson, geboren en getogen in Geldrop, maar al weer 5 jaar woonachtig in Nuenen, getrouwd en moeder van twee kids is sinds 2015 de vrijwilligerscoördinator van RKSV.

 

 

Wat doet de vrijwilligerscoördinator?

RKSV Nuenen, met zijn bijna 1400 leden, draait voor 98% op de inzet van vrijwilligers. Zowel trainers en leiders bij de diverse spelende teams, het beheer van de accommodatie, alle bestuurders, ledenadministratie etc. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken. Allemaal vrijwilligers. Binnen de vereniging zijn dit zo’n 300 mensen. Het draaiend houden van een grote club betekent wel dat er ook verloop in deze vrijwilligers zit; er gaan mensen weg, er komen mensen bij.

Soms is het niet direct duidelijk wie nu waar op de juiste plek zit als vrijwilliger, of iemand wil heel graag ook iets betekenen voor de club, maar weet niet hoe en waar.

Dan komt Valesca in beeld. Als coördinator heeft zij een goed beeld van alle functies en kan dan ook proberen de juiste man (of vrouw) op de juiste plaats te zetten. Gesprekken aan te gaan met eventuele kandidaten en kijken of er op een of andere manier begeleiding of coaching nodig is. Het is wel belangrijk dat iemand die stopt, dit op tijd meldt, zodat goed gekeken kan worden wie de volgende kan zijn in deze functie; ze kan namelijk geen la opentrekken en sommige functies vergen zowel een behoorlijke kennis, als een behoorlijke tijdsinvestering en dat moet passen in de werkzaamheden die deze persoon al doet.

 

RKSV Nuenen heeft een helder beleid betreffende de vrijwilligers. Dit beleid is onlangs aangescherpt en tegen het licht gehouden. Op de website is het voor iedereen te lezen.

In dit beleid staat onder andere dat geen enkele vrijwilliger een taak voor de vereniging mag uitvoeren, als hij of zij niet in het bezit is van een VOG, een Verklaring Omtrent Gedrag. Deze moet via een procedure aangevraagd worden bij het ministerie van Justitie. Het aanvraagformulier staat ook op de site. Op dit moment is de vereniging nog bezig met een inhaalslag wat betreft aanvragen. De bedoeling is dat het komende seizoen geen enkele vrijwilliger bij RKSV niet in het bezit is van een VOG.

Vacaturebank

Omdat natuurlijk niet bij iedereen bekend is welke vacatures er voor vrijwilligers zijn binnen de club, en Valesca natuurlijk onmogelijk iedereen kent en weet dat hij of zij wel iets wil betekenen, is er op de website een vacaturebank ingericht. Hierop staan alle openstaande functies beschreven en ook de manier om Valesca te vinden als je wilt ‘solliciteren’ naar een functie.

Natuurlijk kun je je ook in het algemeen aanmelden als vrijwilliger, zodat Valesca een plekje voor je kan zoeken binnen de club waar je je ei kwijt kunt.

Ook dit kun je via de site kenbaar maken, door haar een mailtje te sturen.

“Vrijwilligerscoördinator zijn is een leuke, drukke, vrijwillige baan die ik doe met veel plezier. Ik heb echter wel jullie hulp en voeding nodig bij wie hoort waar.

Daarnaast is vrijwillig niet vrijblijvend en bewustwording van de belangrijke taak van de vrijwilligers binnen onze club blijft een van mijn missies. We kunnen namelijk niet draaien als we onze vrijwilligers niet hadden”.

 

 

RKSV Nuenen
Sportpark Oude Landen
Pastoorsmast 14
5673 TD Nuenen

Postadres:
RKSV Nuenen
Postbus 199
5670 AD Nuenen

Telefoon: 040-2833254
040-2833944
KNVB Nummer:
BB-JG-55E