• Eerste 3 maanden en ervaringen van Joep Jansen, voorzitter van het Wedstrijdbureau

  12 okt 2021 Ruud Prast
 • Sinds 1 juli 2021 ben ik voorzitter van het Wedstrijdbureau (WB). Met dit stuk wil ik met iedereen mijn eerste ervaringen delen.

  Om te beginnen ben ik heel blij dat er heel veel goed gaat en dat we blij mogen zijn met alle vrijwilligers die we hebben. Achter de schermen zijn er heel veel mensen dagelijks bezig om te zorgen dat er elke avond getraind kan worden, dat er elke zaterdag en zondag gevoetbald kan worden. Ik denk dat veel mensen er niet bij stil staan hoe belangrijk deze personen voor onze vereniging zijn.

  Je merkt aan alles dat we 1,5 jaar stil hebben gestaan. Vooral bij het opstarten kraakte en piepte het bij een aantal vrijwilligers omdat er zoveel in zo’n korte tijd geregeld moest worden. Nu zijn we nog bezig om steeds weer verbeteringen aan te brengen. Denk aan het starten met het uitgeven van nieuwe ballen. Honderden ballen moeten opgepompt worden, voorzien van een sticker, in het juiste ballenhok opgeborgen worden etc.etc.

  Heb dus begrip en geduld als nog niet alles zo geregeld is als je gewend was. Geef het aan en we kijken of we aanpassingen kunnen doen.

  Ik vind namelijk dat we een vereniging zijn die respect en plezier maar ook het verenigingsgevoel wil laten zien. Ikzelf ervaar dat wel als ik nog een partijtje mee speel. Ik heb de afgelopen maanden wel gemerkt dat dit in de praktijk wel eens tegenvalt. Soms kijken we te veel naar onszelf/ons team en vergeten wat dit voor de vereniging betekent.

  Er zijn 2 dingen waar ik echt van geschrokken ben en waar we allemaal aan moeten werken om dit te verbeteren. Het is een open deur die ik intrap maar het is goed dat iedereen weet wat er allemaal gebeurt tijdens het sporten.

  Respect voor scheidsrechters!

  Dat mis ik in veel gevallen. We hebben nog maar heel weinig clubscheidsrechters en al jaren moeten teams een speler als scheidsrechter voor jeugdteams leveren. We hebben 8 clubscheidsrechters voor zaterdag en zondag. Door allerlei redenen zijn er gestopt of langdurig geblesseerd en hebben we op dit moment 4 clubscheidsrechters over. Op een gemiddelde zaterdag hebben we 20 tot 25 wedstrijden en 5 stuks op een zondag.

  Als ik hoor wat onze scheidsrechters allemaal naar hun hoofd geslingerd krijgen, dan doet me dat pijn. Er komen leden van onze vereniging van het veld met tranen in de ogen of roepen op het wedstrijdsecretariaat: “Dit nooit meer”. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Het resultaat zal zijn dat we geen scheidsrechters meer vinden of overhouden en dat elk team dan maar zelf moet zorgen dat iemand hun wedstrijd leidt. De scheidsrechterscommissie werkt hard om meer clubscheidsrechters te vinden maar dat valt niet mee. Op dit moment is het elke week weer een puzzel om op elke wedstrijd een scheidsrechter te krijgen. Soms lukt het ook gewoon echt niet. En geloof me dat we dan echt alles al geprobeerd hebben voordat we een team laten weten dat er geen scheidsrechter is.

  Op het gedrag van de bezoekende clubs hebben we weinig invloed. Onze leiders/trainers mogen gerust een bezoekende club aanspreken op gedrag langs de lijn. Sport is emotie maar laten wij als spelers, leiders, trainers van onze vereniging en de ouders van onze spelers/speelsters het goede voorbeeld geven en onze scheidsrechter helpen. Moedig uw kind aan zo vaak en hard je wil maar val de scheidsrechter niet af. Het zijn maar mensen en mensen mogen fouten maken.

  Beheer

  Het 2e wat me is opgevallen is de manier waarop we soms omgaan met de mensen van beheer. En hoe we de velden na het trainen achterlaten.

  We hebben 3 hele trouwe mensen die het beheer doen tijdens trainingsavonden en in het weekend. Die mensen zijn er van maandag- t/m donderavond van 17.30 tot 22.30, en op vrijdagsvond van 18.30 tot 21.00. Op zaterdag zijn dezelfde mensen er weer om 7.30 tot 19.00 als er geen avondwedstrijd gespeeld wordt. Niet normaal wat wij van hen vragen. Dat niet alles goed gaat snap ik ook. Wat ik wel wil vragen aan iedereen is begrip voor deze mensen. Ook al reageren ze misschien een keer niet zoals je zou willen. Het zou heel goed zijn als iedereen binnen de vereniging eens een keer meehelpt met de mensen van beheer. Vergeet niet dat de 2 heren al ver in de 70 zijn en wij doen net of ze nog 20 zijn.

  We willen hen gaan helpen door beheer uit te breiden met meer mensen zodat de grote druk die er bij hen is, eindelijk verlaagd kan worden.

  Achterlaten velden na training

  Er wordt via de site al vaak een oproep gedaan aan de teams om na het trainen de losse goaltjes en anders spullen die gebruikt zijn tijdens de training weer van de velden af te halen. Er zijn speciale ruimtes langs de velden waar de goals neer gezet kunnen worden. Per veld zijn of komen er doelen en doeltjes te staan zodat jullie die niet overal vandaan hoeven te halen. Overdag worden de velden onderhouden zoals maaien gras, borstelen kunstgras. Als er nog spullen op het veld gaan dan wordt er of geen onderhoud gedaan of men maait er gewoon omheen. Laten we proberen om de velden na de laatste training helemaal vrij te hebben. Als je als trainer spullen van de vorige training overneemt of laat staan, zorg dan dat jij/jouw team de spullen wel opruimt.

  Om toch zoveel mogelijk het onderhoud wel te laten doen, zijn er nu vrijwilligers die overdag de spullen van het veld halen. Dan blijven andere werkzaamheden liggen. Deze vrijwilligers hebben allemaal al (lang) de pensioenleeftijd bereikt. We willen hen toch niet met zware goaltjes laten sjouwen!!

  Ik ben begonnen met de zin: Ik ben blij dat heel veel goed gaat. En dat is ook zo maar we kunnen het allemaal samen nog veel leuker en makkelijker maken. Laat dat verenigingsgevoel zien. Laten we elkaar helpen.

  Ik weet dat iedereen zijn best doet en we doen het allemaal als vrijwilliger. Ik wil ook niemand aanvallen of veroordelen. Ik vertel alleen mijn ervaringen en vraag iedereen om rekening met elkaar te houden.

  Joep Janssen

  Voorzitter Wedstrijdbureau